De Watermolen

De Watermolen

 

Aan de oevers van de Kleine Dommel, op het randje van Nuenen en Eindhoven, vind je DE WATERMOLEN van Opwetten. Een veelzijdige horecagelegenheid op een schilderachtige en nostalgische plek.

slider_pand_dag

Eten, drinken, terras, feesten, vergaderen… Genieten!
Brabantse gastvrijheid en gezelligheid krijgen hier in een familiaire sfeer écht betekenis. Of je nu een korte stop maakt tijdens het fietsen of wandelen, komt borrelen, uitgebreid wilt dineren, of een mooie plek zoekt voor een vergadering met een zakelijke lunch, een koffietafel of een feest met alles erop en eraan… Voel je welkom bij DE WATERMOLEN van Opwetten!

molen_achterzijde_1

Nieuws

Nieuws

De gebouwen

De gebouwen

 

De droogschuur (1)
De droogschuur, het gebouw dat het verst van de ingang ligt, is ingericht als brasserie-restaurant. De ongedwongen en warme sfeer bezorgen je als bezoeker een huiskamergevoel. Hier geniet je bij de grote, gezellige haard van een kop koffie of thee met gebak of een heerlijke lunch. De hoge tafels bij de bar vormen een fijne plek om lekker te borrelen, eventueel met iets hartigs van onze speciale borrelkaart erbij. Bij de raampartij aan het water staan tafels om uitgebreid te dineren.

Gebouwen
Ook op de verdieping is volop ruimte om te dineren als het beneden vol is of voor grotere gezelschappen. In deze ruimte met veel authentieke elementen geniet je van een fantastisch uitzicht over de fruitboomgaard, de Kleine Dommel en de uitgestrekte weilanden.

De keuken is van dinsdag t/m zondag geopend vanaf 11.00 uur. Doordeweeks sluit de keuken om 21.00 uur en in het weekend om 21.30 uur. Op maandag zijn we gesloten, maar grotere gezelschappen kunnen op afspraak bij ons terecht.

De oliemolen (2)
De oliemolen is het gebouw tussen de koren- en houtzaagmolen en de droogschuur. Prachtig gerenoveerd met het oude molengemaal als absolute blikvanger. Deze schitterende historische zaal wordt gebruikt voor huwelijksplechtigheden, feesten, (zakelijke) bijeenkomsten, vergaderingen, tentoonstellingen en rondleidingen. Afhankelijk van de gewenste invulling kunnen we hier gezelschappen kwijt tot ca. 140 personen.

De graan- en zaagmolen (3)
Direct aan de rechterkant als je het terrein op gaat, zie je het gebouw met de originele graan- en houtzaagmolen. De compleet gerestaureerde molen is nog helemaal in tact en er wordt nog steeds de authentieke tarwesoort spelt vermalen. Elke zondag tussen 13.00 en 16.00 uur is het mogelijk om een kijkje te nemen in de graanmolen. De aanwezige molenaar laat zien hoe het spelt vermalen wordt en geeft graag uitleg en een rondleiding in deze authentieke molen. Het speltmeel om zelf heerlijk brood van te bakken is te koop.

De Lokale Omroep Nuenen maakte dit filmpje waarin molenaar Martijn Coenraads vertelt over het molenaarsambacht en de watermolen. Als het videoscherm niet wordt weergegeven, klik dan hier om het filmpje te bekijken.

’t Klothuys (4)
’t Klothuys is een compact, stoer en verrassend bijgebouw waar vroeger turf werd opgeslagen. Deze ruimte is te huur voor besloten gezelschappen tot ca. 30 personen. ’t Klothuys wordt volledig omringd door een mooi terras dat uitloopt in de historische fruitboomgaard.

Terras en tuin

Terras en tuin

Terras en tuin

 

DE WATERMOLEN van Opwetten heeft een heerlijk terras op het zuiden en een uitgestrekte tuin met uitzicht op de Kleine Dommel en weilanden. Geniet van het zonnetje in het groen, letterlijk op het randje van Nuenen en Eindhoven. Achter het terras kun je over het dijkje namelijk door Eindhovens enige stadspoort, waar een mooie wandelroute je de natuur in leidt.

terras_3

terras_2

 

tuinkamer_3

Kinderen
Ook aan de jongste gasten is gedacht. In de tuin hebben kinderen volop ruimte om lekker te ravotten en spelen. In de buitenspeelkamer kunnen ze zich daarnaast uitleven op de schommel, het duikel- en klimrek en een speelparcours. Bij slecht weer zorgen we ervoor dat kinderen zich ook binnen kunnen vermaken met kleurplaten en kleurtjes.

Honden
Honden zijn welkom bij ons op het terras en in ons restaurant, mits aangelijnd en aangegeven bij de reservering. Dan zorgen we voor een geschikte tafel zodat andere gasten daar geen hinder van ondervinden. Buiten hebben wij  een speciale doggybar gemaakt.

Toeristische informatie

Toeristische informatie

 Toeristische informatie 

 

Landgoed en historie
Het landgoed waarop DE WATERMOLEN van Opwetten is gevestigd, heeft de officiële status van landgoed in de Natuurschoonwet. Dagelijks is het landgoed van zonsopgang tot zonsondergang geopend, zodat bezoekers een stukje geschiedenis kunnen ervaren en de puurheid van het landschap en de geweldige omgeving kunnen aanschouwen.

molen_achterzijde_2

waterrad_2

Wandelroute

Tussen Eindhoven en Nuenen ligt de buurtschap Opwetten. Tijdens deze gemakkelijke en waterrijke wandeling wandelt u over veldwegen naar de Dommel en dan komt u bij het prachtige Kasteel Eckart met mooi park.  Dan struint u geruime tijd over voetpaadjes langs de meanderende Dommel en dan bereikt u de Karpendonkse Plas, hier staan veel zitbanken. U wandelt een flink stuk om het meer heen en dan struint u geruime tijd over leuke bospaadjes. Via een veldweg en graspad komt u weer bij de watermolen waar het mooie terras lonkt. Ook binnen is het heel gezellig.   Neem voor onderweg zelf proviand mee, er staan genoeg zitbanken.  Na 6,7 km is een zitbank aan de Dommel, een genietplekje! U kunt in de winter ook starten op de wandelparkeerplaats aan de Sumatralaan in Eindhoven en dan fijn pauzeren bij de watermolen.

U kunt deze route vragen bij de bar of bekijken via de app ´´wandelgids limburg´´ route: 1273.

De watermolen
De historie van de watermolen gaat ongeveer duizend jaar terug, hoewel de exacte ouderdom niet valt te achterhalen. Mogelijk dateert hij uit de elfde eeuw en is hij gebouwd door monniken van de abdij van Sint-Truiden. De molen is een dubbele onderslagmolen die heeft gefungeerd als koren-, olie-, zaag- volmolen. De molen heeft het grootste waterrad van Nederland; het rad van de korenmolen heeft een diameter van 9,3 meter.

Veel informatie over de geschiedenis en de specificaties van de molen is te vinden op deze website van eigenaar Peer Geboers( www.WatermolenOpwetten.nl) . Op zondagen kun je tussen 13.00 en 16.00 meekijken met de molenaar die op dat moment aan het werk is. Hij vertelt bezoekers graag over de molen en het landgoed en verkoopt het speltmeel dat in de watermolen vermalen wordt.

Eigenaar van de watermolen Peer Geboers
Eigenaar van de watermolen Peer Geboers

Vincent van Gogh
Het meest bijzondere feit uit deze lange historie is dat Vincent van Gogh, die van 1883 tot 1885 in Nuenen verbleef, de watermolen tekende en schilderde. Tijdens zijn omzwervingen rond Nuenen passeerde Van Gogh regelmatig de Opwettense watermolen en die keert dan ook terug in zijn werk.

De Opwettense watermolen, Vincent van Gogh (1884), olieverf op doek.
De Opwettense watermolen, Vincent van Gogh (1884), olieverf op doek.

Wandelen en fietsen
Zuil 14 van de fiets- en wandelroute ‘Op pad met Vincent’ staat bij de watermolen. De route van in totaal 17 zuilen leidt je door het openluchtmuseum Nuenen, waar Van Gogh 130 jaar geleden woonde en werkte. Deze en andere wandel- en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij het Vincentre (tevens VVV-kantoor) aan de Berg 29 in het centrum van Nuenen.

Wandeling ‘DE WATERMOLEN van Opwetten’
Deze wandeling start bij Eindhovens enige stadspoort op het terrein achter de watermolen en gaat door het Eckartse Bos. Het is een fraaie wandeling vol tegenstellingen waarbij je door een nat, droog en woest gebied met naald- en loofbomen, rechte lanen en kronkelige bospaden loopt. Waterdichte schoenen zijn zeker aan te raden! De route is ongeveer 7 kilometer lang. Vraag ernaar als je ons bezoekt.

molen_achterzijde_3

bronnen: Van Gogh Village Nuenen en Peer Geboers

Route

Route

 

DE WATERMOLEN van Opwetten
Opwettenseweg 203
5674 AC Nuenen

Parkeren
Er is een parkeerplaats op het terrein van de watermolen en er zijn parkeerplaatsen aan de weg, links van de poort. Ook aan de overkant van ons terrein is er mogelijkheid om te parkeren. Dit wordt aangegeven d.m.v. een bord.

Maak hieronder een virtuele tour over het terrein en kijk bij ons binnen!

Plan je route met Google Maps

Routebeschrijving vanuit Helmond
Volg de A270 richting Eindhoven en ga aan het einde van de snelweg bij de stoplichten rechtsaf de Wolvendijk op. Na ca. 500 meter ligt de WATERMOLEN van Opwetten aan de rechterkant.

Routebeschrijving vanuit Geldrop (richting Nuenen)
Volg vanuit het centrum van Geldrop de Nuenenseweg en Collse Hoefdijk richting Nuenen. Ga bij het viaduct over de A270 richting Eindhoven linksaf de snelweg op. Ga aan het einde van de snelweg bij de stoplichten rechtsaf de Wolvendijk op. Na ca. 500 meter ligt de WATERMOLEN van Opwetten aan de rechterkant.

Routebeschrijving vanuit Geldrop (via Eindhoven)
Volg vanuit het centrum van Geldrop de Eindhovenseweg en Geldropseweg richting Eindhoven. Ga bij de stoplichten met de Ford-garage aan de rechterkant, rechtsaf de rondweg op. Bij de grote rotonde (Berenkuil) de 1e afslag naar de Eisenhowerlaan (N270) nemen richting Helmond. Bij de 2e stoplichten, net voordat de snelweg begint, linksaf slaan naar de Wolvendijk. Na ca. 500 meter ligt de WATERMOLEN van Opwetten aan de rechterkant.

Routebeschrijving vanuit Sint-Oedenrode/Son en Breugel
Volg de A50 richting Eindhoven en houd nabij industrieterrein Ekkersrijt de richting Eindhoven Centrum aan. Volg de John F. Kennedylaan tot de eerste stoplichten en ga hier linksaf op de Onze Lieve Vrouwestraat (rondweg). Deze gaat automatisch over in de Insulindelaan. Bij de grote rotonde (Berenkuil) de 3e afslag naar de Eisenhowerlaan (N270) nemen richting Helmond. Bij de 2e stoplichten, net voordat de snelweg begint, linksaf slaan naar de Wolvendijk. Na ca. 500 meter ligt de WATERMOLEN van Opwetten aan de rechterkant.

Routebeschrijving vanuit Eindhoven Centraal Station
Volg vanaf de Fellenoord de weg die overgaat in de de Prof. Dorgelolaan. Bij de grote rotonde (Berenkuil) de 2e afslag naar de Eisenhowerlaan (N270) nemen richting Helmond. Bij de 2e stoplichten, net voordat de snelweg begint, linksaf slaan naar de Wolvendijk. Na ca. 500 meter ligt de WATERMOLEN van Opwetten aan de rechterkant.

Werken bij

Werken bij

Werken Bij

Wil je graag werken bij De Watermolen van Opwetten?

De watermolen van Opwetten is een veelzijdige horecazaak op een bijzonder mooie plek in Nuenen, tussen Eindhoven en Helmond in. Wij zijn een bruisende locatie met restaurant, terras en zalen voor zowel privé als zakelijke bijeenkomsten. De persoon die wij zoeken komt te werken op een plek waar altijd veel te doen is en waar de gast veel gezelligheid maar ook kwaliteit verwacht.

Op dit moment zijn we op zoek naar twee zelfstandig werkende gastvrouw/gastheer met doorgroei- mogelijkheden en naar een zelfstandig werkende kok beide fulltime.

Ook zijn we nog opzoek naar een afwashulp, parttime, door de weeks en of weekend.

Stuur een mail naar drieske@dewatermolenvanopwetten.nl , dan kunnen we de mogelijkheden bespreken.

Diverse info en links

Diverse info en links

Hier treft u diverse informatie, persberichten, leuke artikels en links naar bedrijven waar we mee samenwerken:

 

een leuk artikel van Regio in bedrijf.

http://www.regioinbedrijf.nl/projecten/watermolen-van-opwetten-onderdeel-van-brabant-by-night.5582/