Toeristische informatie

Toeristische informatie

 Toeristische informatie 

 

Landgoed en historie
Het landgoed waarop DE WATERMOLEN van Opwetten is gevestigd, heeft de officiële status van landgoed in de Natuurschoonwet. Dagelijks is het landgoed van zonsopgang tot zonsondergang geopend, zodat bezoekers een stukje geschiedenis kunnen ervaren en de puurheid van het landschap en de geweldige omgeving kunnen aanschouwen.

molen_achterzijde_2

waterrad_2

Wandelroute

Tussen Eindhoven en Nuenen ligt de buurtschap Opwetten. Tijdens deze gemakkelijke en waterrijke wandeling wandelt u over veldwegen naar de Dommel en dan komt u bij het prachtige Kasteel Eckart met mooi park.  Dan struint u geruime tijd over voetpaadjes langs de meanderende Dommel en dan bereikt u de Karpendonkse Plas, hier staan veel zitbanken. U wandelt een flink stuk om het meer heen en dan struint u geruime tijd over leuke bospaadjes. Via een veldweg en graspad komt u weer bij de watermolen waar het mooie terras lonkt. Ook binnen is het heel gezellig.   Neem voor onderweg zelf proviand mee, er staan genoeg zitbanken.  Na 6,7 km is een zitbank aan de Dommel, een genietplekje! U kunt in de winter ook starten op de wandelparkeerplaats aan de Sumatralaan in Eindhoven en dan fijn pauzeren bij de watermolen.

U kunt deze route vragen bij de bar of bekijken via de app ´´wandelgids limburg´´ route: 1273.

De watermolen
De historie van de watermolen gaat ongeveer duizend jaar terug, hoewel de exacte ouderdom niet valt te achterhalen. Mogelijk dateert hij uit de elfde eeuw en is hij gebouwd door monniken van de abdij van Sint-Truiden. De molen is een dubbele onderslagmolen die heeft gefungeerd als koren-, olie-, zaag- volmolen. De molen heeft het grootste waterrad van Nederland; het rad van de korenmolen heeft een diameter van 9,3 meter.

Veel informatie over de geschiedenis en de specificaties van de molen is te vinden op deze website van eigenaar Peer Geboers( www.WatermolenOpwetten.nl) . Op zondagen kun je tussen 13.00 en 16.00 meekijken met de molenaar die op dat moment aan het werk is. Hij vertelt bezoekers graag over de molen en het landgoed en verkoopt het speltmeel dat in de watermolen vermalen wordt.

Eigenaar van de watermolen Peer Geboers
Eigenaar van de watermolen Peer Geboers

Vincent van Gogh
Het meest bijzondere feit uit deze lange historie is dat Vincent van Gogh, die van 1883 tot 1885 in Nuenen verbleef, de watermolen tekende en schilderde. Tijdens zijn omzwervingen rond Nuenen passeerde Van Gogh regelmatig de Opwettense watermolen en die keert dan ook terug in zijn werk.

De Opwettense watermolen, Vincent van Gogh (1884), olieverf op doek.
De Opwettense watermolen, Vincent van Gogh (1884), olieverf op doek.

Wandelen en fietsen
Zuil 14 van de fiets- en wandelroute ‘Op pad met Vincent’ staat bij de watermolen. De route van in totaal 17 zuilen leidt je door het openluchtmuseum Nuenen, waar Van Gogh 130 jaar geleden woonde en werkte. Deze en andere wandel- en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij het Vincentre (tevens VVV-kantoor) aan de Berg 29 in het centrum van Nuenen.

Wandeling ‘DE WATERMOLEN van Opwetten’
Deze wandeling start bij Eindhovens enige stadspoort op het terrein achter de watermolen en gaat door het Eckartse Bos. Het is een fraaie wandeling vol tegenstellingen waarbij je door een nat, droog en woest gebied met naald- en loofbomen, rechte lanen en kronkelige bospaden loopt. Waterdichte schoenen zijn zeker aan te raden! De route is ongeveer 7 kilometer lang. Vraag ernaar als je ons bezoekt.

molen_achterzijde_3

bronnen: Van Gogh Village Nuenen en Peer Geboers